Wim Schuts

 

Inmiddels de oudste Notenkraker.

Niet in leeftijd maar hij is de enige Notenkraker die vanaf het begin heeft meegespeeld.

Wim speelt al een tijdje trompet. 

Op de foto hiernaast is hij te zien 
met zichzelf op tienjarige leeftijd.

   

Notenkrakers

De Notenkrakers zijn ooit in het leven geroepen omdat de plaatselijke carnavals- vereniging zonder boerenkapel zat. Uit de leden van het plaatselijke harmonie- orkest werd in ijltempo een kapel samengesteld. Carnaval had nou niet direct de warme belangstelling van de mensen die de kapel vormden -en Wim vormde daar zeker geen uitzondering op- maar er was met deze activiteiten een aardig centje te verdienen voor de vereniging en dat was reden genoeg om eraan mee te doen.

Een van de redenen dat Wim nu nog steeds noten kraakt is dat de Notenkrakers zich steeds blijven vernieuwen. Inmiddels zijn de carnavalsnummers bijna allemaal ingeruild voor interessanter repertoire.  En wat eigenlijk nog belangrijker is,  je kan je bij de Notenkrakers helemaal uitleven zonder de nadelen die aan andere vormen van muziek maken kleven. Wim heeft in diverse orkesten en groepen gespeeld voor hij Notenkraker werd en het grote nadeel van de meeste muzikale activiteiten is dat er vaak met veel zware apparatuur moet worden gesleept. "Je voelde je af en toe meer verhuizer dan muzikant". Bij de Notenkrakers is de factor sjouwen gelukkig zeer beperkt.

  

Wim 's muzikale belangstelling werd gewekt door de trombone van z'n vader. Als die (de trombone) weleens op de grond lag kroop Wim er naartoe en zowaar hij kon er geluid uit krijgen. Dat was de eerste stap. Later kreeg hij een 'bazuin', vrij snel gevolgd door een 'piston'. Zoals dat vroeger ging bij muziekverenigingen waren het de afdankertjes die bij de leerlingen terecht kwamen. Kennelijk een goeie selectie- methode want als je dan toch doorging kon het niet meer stuk. 

De eerste lessen kreeg Wim van z'n vader en toen hij zeven jaar werd mocht hij meespelen in het toenmalig Hoornse harmonieorkest 'Kunst na Arbeid'. Daarna heeft hij les gehad op de Volksmuziekschool en nog een tijdje privé les van de bekende Hoornse componist Gerard Boedijn. Hij vraagt zich nog steeds af wat deze man bezielde hem les te geven. In die tijd heeft 'ome' Gerard er trouwens wel voor gezorgd dat de muziek diploma's A t/m D behaald werden.
  

Het leek Wim ondertussen wel leuk om voor publiek op te gaan treden maar dan had je in de zestiger jaren aan een trompet wel het verkeerde instrument. Dus heeft hij zichzelf in die tijd maar keyboard leren spelen. Voldoende effectief om in diverse bandjes te kunnen overleven. 

Door allerlei omstandigheden kwam er in 1985 een eind aan deze vorm van vrijetijdsbesteding. De handen vrij om noten te gaan kraken.

Web sites:
http://www.vidap.nl/FakeRecords  
http://www.videoarchief-hoorn.nl
http://www.videoclub-hoorn
http://www.vidap.nl/guitargeorge
http://www.vidap.nl/toonladderschuifkaart
http://www.vidap.nl/scalemaster
http://www.vidap.nl/muziekprogs